Rodzina bez Uzależnień

„Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich”

Zapraszamy do udziału w grupie „Rodzina bez uzależnień”

Być może podejrzewasz, że to co działo się w Twojej rodzinie – alkoholizm, uzależnienie od narkotyków, leków czy hazardu , albo jakakolwiek inna dysfunkcja, która szkodziła Twoim bliskim oraz Tobie – może mieć wpływ na to jak dziś wygląda Twoje życie…

Może zadajesz sobie pytanie czy to jak często pijesz alkohol, albo oddajesz się jakimś potencjalnie uzależniającym czynnościom, jest związane z tym czego doświadczałeś/aś w domu?

Zastanawiasz się, czy to, że związałaś/eś się z partnerem, któremu zdarza się za dużo wypić może być w jakiś sposób uwarunkowane tym co działo się w Twojej rodzinie?

A może w relacji z Twoim dzieckiem doświadczasz niepokojów i niepewności, co do jego nałogowych zachowań?

Być może słyszałeś/aś termin DDA/DDA i zadajesz sobie pytanie – czy możliwe, że to też mnie dotyczy?

Czy czasami zastanawiasz się nad tym czy nie przydałaby Ci się jakaś pomoc, obserwujesz znajomych, którzy się na to decydują, ale sam nie jesteś do końca przekonany.

Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej o uzależnieniu, o DDA, o tym wszystkim co dzieje się w rodzinie z takimi problemami – zdobyć wiedzę, ale też spotkać osoby, które tak jak Ty się nad tym zastanawiają – zapraszamy na warsztaty w ramach projektu „Rodzina bez uzależnień”.

Grupa warsztatowa odbędzie się w soboty: 21 i 28 października w godzinach 10-18, w siedzibie Fundacji RAZEM, przy ul. Smolnej 13 w Warszawie

Do udziału w grupie zapraszamy osoby, które z problemem uzależnienia w rodzinie stykają się obecnie lub zetknęły się w przeszłości oraz osoby które chciałyby uzyskać szerszą wiedzę na temat uzależnienia.

Udział w grupie poprzedzają konsultacje indywidualne z psychologiem/psychoterapeutą.

Zapisy pod numerem telefonu – 733-563-311

PLAKAT RODZINA BEZ UZALEŻNIEŃ
Czujesz, że Twoje życie kręci się wokół uzależnienia Twojego partnera?

Myślisz, że Twoje dziecko jest zagrożone uzależnieniem i chciałbyś dowiedzieć się jak  mu pomóc?

Czujesz, że uzależnienie Twojego partnera, lub członka Twojej rodziny, ma zbyt duży wpływ na Twoje decyzje?

Zapraszamy na  bezpłatne  konsultacje psychologiczne  i/lub  na konsultacje wstępne do grupy wsparciowo-rozwojowej dla osób współuzależnionych oraz rodziców dzieci zagrożonych uzależnieniem.

Przed konsultacją do grupy  prosimy o wypełnienie formularz zgłoszeniowy grupa oraz przesłanie go na adres twojpsycholog2@nullgmail.com

Spotkania grupowe będą odbywać się w  4 soboty – 20 maja, 3,10,17 czerwca w godzinach 10-14,
w naszej siedzibie  przy  ul.Smolnej 13/402.

UWAGA! Liczba miejsc jest ograniczona.
Zapisy przyjmowane są meilowo: twojpsycholog2@nullgmail.com
oraz telefonicznie: 733-563-311

Zapraszamy również do Punktu Konsultacyjno-Informacyjnego  (733 563 311), czynnego  od wtorku do czwartku, w godzinach 13-18, poprzez który można uzyskać  informacje na temat darmowej pomocy psychologicznej dla osób uzależnionych na terenie Warszawy.

* W ramach projektu będą również organizowane warsztaty edukacyjne w szkołach ponadpodstawowych. Jeżeli chciałbyś zgłosić swoją szkołę to skontaktuj się z nami !

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ M.ST WARSZAWA W RAMACH OGRANICZANIA NEGATYWNEGO WPŁYWU RYZYKOWNEGO I SZKODLIWEGO SPOŻYWANIA ALKOHOLU NA FUNKCJONOWANIE RODZIN.

PROJEKTY ZAKOŃCZONE

Ognisko nad Wisłą

ognisko-na-wisla

Zapraszamy uczestników grupy „A” i „B”, oraz Wolontariuszy biorących udział w projekcie,  na wspólne ognisko nad Wisłą, które odbędzie się w piątek 16.09.2016 o godzinie 17.00. Ognisko będzie podsumowaniem projektu „Razem w kierunku umacniania”.

Zbiórka przed Tawerną Patris ul. Wał Miedzeszyński 407.  Prosimy o potwierdzenie swojej obecności telefonicznie 733 563 311 lub mailowo: twojpsycholog2@nullgmail.com

Joga w parku

1

Zapraszamy wszystkie chętne osoby na międzypokoleniową JOGĘ W PARKU. Spotkanie jest bezpłatne i odbędzie się w czwartek 8. września o godzinie 12.00, o ile pogoda dopisze :) Zbiórka przed wejściem do Fundacji Pomocy Psychologicznej i Edukacji Społecznej RAZEM – ul. Smolna 13! Prosimy o zabranie karimat, koców lub ręczników.

Obowiązują wcześniejsze zapisy: 733 563 311

Działania są realizowane w ramach projektu „RAZEM w kierunku umacniania” współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.

BEZPŁATNE KONSULTACJE PSYCHOLOGICZNE

gr b

Informujemy, że nabór na BEZPŁATNE, INDYWIDUALNE KONSULTACJE PSYCHOLOGICZNE dla rodzin i przyjaciół osób chorujących psychicznie bądź doświadczających kryzysu emocjonalnego został już zakończony.

Zapisy przyjmowane są telefonicznie: 733 563 311 i mailowo: twojpsycholog2@nullgmail.com Zapisy będą przyjmowane do wyczerpania miejsc. Więcej informacji na stronie: http://razem-fundacja.org/grupa-wsparcia-dla-osob-chorujacych-psychicznie/

Działania realizowane są w ramach projektu „RAZEM w kierunku umacniania” współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego

Meeting Of Support Group

Informujemy, że trwa nabór do bezpłatnej grupy terapeutycznej dla rodzin osób chorujących psychicznie bądź doświadczających kryzysu emocjonalnego.

Pierwsze spotkanie grupy planowane jest na sobotę 4.06.2016 w godzinach 14-17 w siedzibie fundacji.

Zostało jeszcze kilka wolnych miejsc. Można zapisywać się mailowo – wypełniając formularz B lub telefonicznie: 733 563 311

Wszystkie zajęcia w ramach projektu są bezpłatne!

Group of Teenage Friends in the Park at Sunset

Informujemy, że trwa nabór do bezpłatnej grupy terapeutycznej dla osób chorujących psychicznie lub doświadczających kryzysu emocjonalnego. Obecnie jesteśmy na etapie prowadzenia konsultacji z psychoterapeutą. Pierwsze spotkanie grupy planowane jest na 1.06 w godzinach 13-16 w siedzibie fundacji.

Zostało jeszcze kilka wolnych miejsc. Nie czekaj, zapisz się już dziś. Jeżeli mają Państwo problem z przesłaniem formularza zgłoszeniowego , można zapisać się również telefonicznie 733 563 311 :)

Wszystkie zajęcia w ramach projektu są bezpłatne!

plakat razem

Fundacja Pomocy Psychologicznej i Edukacji Społecznej RAZEM realizuje projekt „RAZEM w kierunku umacniania” współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego, skierowany do osób z doświadczeniem choroby psychicznej lub kryzysu psychicznego oraz ich rodzin i opiekunów. Projekt realizowany będzie od 4.05.2016 do 31.10.2016

Zapraszamy osoby doświadczające kryzysu psychicznego do udziału w bezpłatnej grupie terapeutycznej. Praca z psychologiem w małej grupie (10-16 osób) pozwoli na uporanie się z trudnymi emocjami towarzyszącymi chorobie.

Przewidujemy 11 spotkań grupy w terminie od maja do października 2016 roku. Pierwsze spotkanie planowane jest na 1.06.2016 roku w godzinach 13.00-16.00 w siedzibie Fundacji przy Alejach Jerozolimskich 6 w Warszawie.

W ramach grupy wsparcia poruszane będą następujące kwestie:

- Integracja i budowanie zaufania w grupie

- Komunikacja interpersonalna

- Trening wyrażania potrzeb, opinii oraz swojego zdania i przekonań

- Trening nazywania i rozpoznawania emocji

- Nauka empatycznego słuchania i rozumienia rozmówcy

- Kryzysy i trudności związane z chorobą psychiczną (np. relacje z rodziną, społeczne i zawodowe)

- Role życiowe – przygotowanie i pomoc w zrozumieniu ich w życiu

- Techniki skutecznych form relaksacji i radzenia sobie z lękiem

- Zagrożenia i sposoby radzenia sobie z nimi w życiu.

- Wyznaczenie granic

- Praca z przekonaniami odnośnie choroby psychicznej, aktywności osób chorujących, oraz wyjaśnienie roli organizacji pomocowych w kwestii aktywizacji osób z doświadczeniem kryzysu psychicznego w życiu zawodowym i społecznym

Uczestnikom grupy wsparcia oferujemy także warsztaty wzmacniających ich kompetencje zawodowe. Przewidujemy 5 godzin warsztatu ekonomicznego, oraz 10 godzin warsztatu aktywizacji zawodowej.

Osoby doświadczające kryzysu emocjonalnego objęte zostaną również indywidualnym wsparciem psychologicznym. Spotkania z psychoterapeutą odbywać się będą w siedzibie Fundacji po wcześniejszym umówieniu się.

Dla rodzin i opiekunów osób doświadczających choroby psychicznej lub kryzysu emocjonalnego oferujemy 7 warsztatów z elementami psychoedukacji. Będą oni mogli również skorzystać z indywidualnego wsparcia psychologicznego.

Ponadto w ramach projektu przewidujemy wspólne wyjścia, imprezy kulturalne oraz wycieczki

Zapisy i informacje

Zapisy prowadzone są mailowo i telefonicznie. Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego: formularz zgłoszeniowy A i formularz zgłoszeniowy B i przesłanie go na adres: twojpsycholog2@nullgmail.com lub udzielenie wszystkich niezbędnych informacji pod numerem telefonu: 733 563 311.

Osoby doświadczające kryzysu emocjonalnego, przed przystąpieniem do grupy wparcia, zapraszamy na bezpłatną konsultację.

Wszystkie zajęcia w ramach projektu są bezpłatne!

spotkania dla rodziców, wychowanie dziecka, uzależnienie od komputera, bezpłatna grupa wsparcia, grupa wsparcia dla rodziców, grupa wsparcia, wsparcie dla rodziców, uzależnienie kobiet, osoby współuzależnione, pomoc dla współuzależnionych, pomoc psychologiczna, pomoc w uzależnieniu, uzależnione dziecko, uzależnienie męża, uzależnienie partnera, warsztaty dla rodziców